Monday, June 16, 2008

oh..begitu...

al-kisahnye begini..
kite asal usulnya berskolah di sekolah sukan..so semua benda yang di buat msti ade kena mengena ngan sukan gak..ye la..kat sekolah sukan jarang jumpa benda2 rekreasi ni..tp bila da jumpa,jd excited lbih ckit la..agresif..

nak dijadikan cerita..kite dah terjebak ngan benda rekreasi time skolah menengah..time tu skolah ade buat camping..'perkhemahan kepimpinan'..memang syok time tu..yang paling best time race..race time tu agak menarik..dalam race tu ada basic survival,orienteering,jungle trekking,ada task cari clue dalam laut,lepas tu,belari balik terus kat camp site..yang kite ingat la..kat pangkor time tu..kat teluk nipah..petang plak,buat abseiling..syok..tapi pnat nak panjat bukit..heheh...stat tu la,minat kat rekreasi..time tu..bila tengok tali temali yang mcam-mcam jenis,jadi seronok plak..bila abg2 fasi terangkan yang tali seciput tu boleh tmpung sebijik kereta..lagi la teruja..waktu tu,ingat nak tanya lbih2 kat abg2 tu..tapi,aktiviti kite time tu pun pack..xdpt nak tanye lebih lanjut..

xde tmpat nk belajar,ye la..kite budak skolah lagi time tu..nak cari kat luar pun..bukan tau sgt..dulu kite xtau pon ade 'level 1' 'level 2' nih..so..terkubur la minat kite time skolah dulu..lepas tu just fokus dalam sukan yang diceburi je..

nak dipendekan lagi cerita..dalam uitm la kite jumpa rekreasi yang sebenarnya yang kite boleh belajar dari A-Z..sem 2 kite amik subj outdoor..menarik..walaupun agak penat time tu,ye la..dengan kelas gimnastik ngan swimming lagi..tapi kite enjoy buat semua tu..the first time i learn knotting,btul2 excited..coz that time,i just knew that there are many type of knotting that i didn't know before...mula2 mcam agak payah jugak la..lepas tu..kira ok gak..ingat2 lupa..

time 1st camp subj outdoor(sempat berguru ngan en.syam sblm en.syam fly ke Aus),buat kat sg.lopo..huh..yang xboleh belah,time tu kite demam..badan penat sangat2..malam tu pulak ade ujian tali..aduhh..kite takut tak lepas pulak..ye la..dengan keadaan penig2 lalat,kite kuatkan jugak semangat..minat tali..kna la tunjuk yang kite boleh buat..tapi,malam tu jugak kite lupe semua cara ikatan..en.syam panggil setiap seorang dr setiap group,kalau dapat buat dalam masa yang dia bagi,kitaorang akan dapat satu point..point paling banyak boleh tido awl(awal2 pun,time tu dah jam 1pg)sejuk jgak time tu..time tu..gilran kite plak untuk test..da cuak da time tu..yang kite ingat,1st ikatan yg en.syam soh kite buat time tu,sheetbent..aaahh...dengan konfidenye kite pon buat la..sekali tu betul..stat tu kite dah berkobar2 nk buat test yg lain..sikit2 kite yang kuar utk wat ikatan tu..gila kuasa sekejap..hehehe..last2 group kite dapat tido awl..group lain still dengan ikatan dorng..jadi seronok pulak malam tu..esok pulak,ada mountain biking..macam nak tecabut kepala lutut..tp,kite xnak orng pandang kite lemah..kite kayuh gak walupun sakit..tengahri kitaorang pergi trekking..nk pergi wterfall..ade dak fisio xbagi kite naik,die cakp,kite demam panas,takut kite tiba2 pengsan..xde sape nak angkat nant..huhuu..tp,alhamdulillah..sampai jugak kat wterfall tu..=P

final camp plak buat kat pangkor..kat situ mmg all out kite utk subj ni..kite banyak belajar dari PERLU sebelum ni..bila wat kat pangkor,bergabung plak ngan arau..memang berbeza sgt2 pngetahuan kite ngan diaorang..selama seminggu kite bg full comitment utk subj kite tu..habis je final camp,kite ngan dila terus cari abg mus..dia la yang rajin becerita dgn kite pasal aktvti yang PERLU buat..start tu la kite dah join rekreasi..mula2 takut gak nak join..yela..muka masing2 mcam nak makan orang pon ada..tp kuatkan hati gak time tu..join juga..pernah time buat test tali dekat fakulti kite nangis sebab xsempat nak buat clove hitch..nangis gak la..ye la..benda lain boleh buat..tapi yang simple camtu kite xbleh buat..tp,bnda tu la jadi pngalaman manis..

en.syam pernah cakap..'jack in all trades,master in one..'so,kite pilih tali untuk di'master'kan..bila join PERLU lah kite belajar serba sedikit pasal rekreasi and cara comunicate dengan orang ramai..dulu kite jenis xkonfiden becakap kat depan...sekarang dah boleh..

lepas ni,kite nak cari lebih pengalam lagi kat luar bile dah habis belaja..hope time kite praktikal nant,kite dapat belajar banyak benda kat sana..

hurmm..cam da banyak plak kite bercerita..setakat ni,ini je la cerita yang kite ada..nak kata background outdoor yang kuat..tak juga..banyak kite belajar start masuk uitm..belajar dari class,kwn2,buku,internet and pengalaman...

setakat ni je la cerpen kite yang agak ringkas ni..
pas ni..boleh la share pengalaman yang ada dengan kite..
ok...


chow!

4 comments:

Tropic Puppet said...

=P

Penjengok-Penjengok Tegar said...

Ok la tu. Sekurang-kurangnya dah mula menyuarakan apa yang tersirat dan tersurat dalam hati untuk tatapan semua.

shuttozero#7 said...

correction,
bukan "jack in all trades, master in one"

tapi "jack in all, master in one" jer..........

Lennyek said...

eh..salah ke..xpe2..maknanye still same kan..huhuuu..