Thursday, March 5, 2009

Boleh pula..

"Ko jgn la teruskan hubungan ko dgn dak sarawak tu..Aku tahu sgt perangai org sarawak,aku boleh baca la perangai orang sarawak....."

Perh...menyirap juga bila dengar perkataan tu dari seorang lelaki yang ingat bagus sangat diri dia tu..mana tak nya, macam-macam dia komen pada rakan dia yang seorang lagi ni...

Kejadian ni berlaku sekitar tahun 2008 selepas kite selesai Latihan Praktikal di KOLA..Kite ke Cyber Cafe berhampiran kawasan perumah kite..Pergi hanya nak buka internet,ada kerja yang perlu diselesaikan...Sedang asyik melayari internet, datang dua orang lelaki duduk selang 2 kerusi daripada kite..Bermulalah satu perbualan yang menyakitkan hati..

Si kawan asyik memberi ceramah pada rakannya, tetapi si kawan asyik dengan Counter Strike nya..Yang tak boleh kite terima cara si penceramah tu, dia ckp dia tahu sangat dengan perangai budak swk..Ape yg dia tahu...Kite pon pasang telinga lah masa tu..Dia ckp si kawan tu tak akan bahagi kalau kahwin dengan budak swk tu dan akan berpisah dalam masa yang singkat..Katanya lagi, majoriti budak srwk macam tu..Dia mnta si kawan berpisah shj dengan budak swk tu..Si kawan masih dengan muka slumber nya bermain Game..Si pemberi ceramah masih lagi membebel.."Aku ni kenal sgat org swk, bahasa dorng pun aku paham.." Ye ke faham??? "Aku tak nak tgk kawan aku tak bahagia bila kahwin nanti..Ko fikir2kan lah tentang ni..Kahwin bukan boleh di buat main2.."Dengan muka confidentnya dia berkata.."Baik ko kahwin dengan org semenanjung..Aku tahu la..Aku dah masak dengan perangai orang ni.."

Kalau betul faham, kenapa time kite borak kat fone dengan kakak kite, die xfaham..sekurang2nya laki tu mesti pandang kite..Ni tak..Dia tak sedar dia dok kutuk orang swk..Dah la cakap kuat2, macam CC tu dia yang punya..! Hati dah panas dah masa tu..Macam2 dia kutuk pasal orang swk..Macam2 dia mengata tentang org swk..Siapa tak sakit hati...Walaupon kite dah lama duduk kat semenanjung ni, kite tetap anak jati Swk..

Dengan muka bengangnya..kite bangun, Pergi ke counter pastu minta abg yang jaga counter tu bagi satu nota kat mamat tadi.."JANAGN INGAT SEMUA ORANG SWK SAMA..! NAK BERCAKAP TU PANDANG2..JANGAN MAIN LEPAS JE..!!!" Pastu kite balik..Nak marah depan2 tak berani, bukan ape..waktu tu dah kol 11 mlm..Dalam cc tu semua lelaki..Kecut juga perut

5 comments:

perjalanan said...

sabar2...time tu mesti muncung sampai kt monitor komputer kn, hehehe...jgn marah leny...

tp btol ke kebanyakan family kt sabah n srwk lebih suka anak dorg kawin ngan org sana jgak...?


salam perjalanan...

Ahmad Firdaus Ibrahim said...

Mana2 org pun sama, kalau dah jodoh tak kemana. klu nak kira sbh swk ke, nape xda isu org kawen dgn mat saleh?dh xda org melayu ke?yg bg ceramah tu lu ada otak lu pikir la sendri...

Lennyek said...

a.lan..
setahu kite la kan...kalo ade yang nk kawen ngan orng smnanjung..lagi di alu-alukan..mngkin dulu je la dorng nk ank2 dorng kawen ngan orng dari borneo gak sbb jarak antara kampung halaman..mungkin...

ustat..
btul tu..kalo dah jodoh..tak kemana..
orng tu pun cambajet dia terer menilik nasib kwn dia tu..tu yang sesuka-suki nk bckp tu...

perjalanan said...

leny...
owh yeke...saje tnye sbb ada mber a.lan putus dgn org sbah sbb fmly dia xnak anak dorg kawen ngan org smnjung...tp bukan semua, ye x...

ust...
sabar2, jgn mrah2...tau le nk jadi org srwk nti...nti jgn lupe booking tiket flight utk aku yek,hehehe...


salam perjalanan...

Lennyek said...

A.LAN..
xkan tok abg lan je..pasangan cmane lak??time tu dah kena tempah 3 seat..huhuhuuu..