Wednesday, June 3, 2009

Suratan atau Kebetulan..tak pun Malang???

Al-Kisahnya..
Kte otw balik Shah Alam dari Besut(Umah Puppet ade knduri kawen adik dia),ade beberapa situasi yg terjadi sepanjang perjalanan kte nak balik ke Shah Alam...
Kejadian 1
Dalam keadaan baru nak lena,tiba2 cincin kte tertanggal dari jari..Kelam kabut juga la nak mencari dalam bus tu..kalo kte sornag,boleh la nk menonggeng cari bawah kerusi,terpaksa la jenguk2 macam tu je bawah kerusi..Ada la beberapa orang mamat dalam bus tu prihatin,tolong carikan juga..tapi still tak jumpa..Nk nangis da time tu,punye la syg sgt kat cincin tu..tak jumpa2 juga..Bus bhenti kat Merapoh,kite cari lagi...Masih tak jumpa..Kali ni penumpang yg lain dah turun utk mkn tengahari..Dah la perut lapar..Kalau tak turun,mau smpai Shah Alam tak makan..Dengan perasaan Frust,kte turun la makan..Ada sorng Abg beranak dua,tanya lg kat kte smada da jumpa ataupun blom,jwpn kte still hampa..uuuwwwaaa...
Setibanya kat Hentian Putra,lepas 90% pnumpang turun,kite teruskan pencarian..Tonggeng pnya tonggeng,jumpa juga!! Mamat dalam bus tu pon seronok bila kte jumpa cincin tu..Mana tak nya,mamat tu ckp mka kte da mcm kerang busuk da..Dari Machang smpai ke K.L baru jmpa cincin tu..punya la lama..Tak senang duduk jadinya..
Ada sorng mamat tu tnya,kenapa beria cari cincin tu?cincin tunang ke?kte iye kan aje..malas nk layan sgt..kang over lak mamat tu..Nasib baiklah jumpa..Kalo tak........
Kejadian 2
Dalam keadaan perut lapar..kite beratur la nak amik makanan..Dah la kat situ,satu2nya kedai makan..Yelah,kedai makan tu pun mmg under kendalian syarikat Bus yg kte naik tu..Lauk kte simple je, Nasi,ikan sambal ngan ulam..air mineral..bila nak bayar, dia charge RM6.50!!
Gila mahal..kalau dkat Shah Alam baru brape ringgit..Nak marah pon ada,tapi bila mengenangkan ramai lagi yg tengah beratur..kte senyap je..Gila ape..kalo ada ATM machine tak pe la juga kalo nk charge mahal..Ni kat kwsan kpg..lagi kesian org kat blkng kte..dua orng mkn..kena Rm12 lebih..Cekik darah btul..
Dah la cincin hilang,nk makan pun kena mahal..kalu pg McD..dah dapat set yg RM5 lbih tu...Aduh...Sakit jiwa la..da la sorng2..Mkn pon Sorng2..sedih kan..Nasib la ada duit..Kalo tak..mau ikat perut la kite..lepas makan,nk ke toilet..peh..toilet pon berbayar..kalo lawa tak pe la juga..ni pintu toilet pon tak boleh nak lock..dibuatnya ada orng buka...Tak ke nyaya...Habis je,terus naik bus..
Kejadian 3
Dalam melayan perasaan bila cincin kte hilang..Kte tertido..Kte terjaga bila org disekeliling kte bising...Kte pon bangun la..Melihat sekeliling..Aik,kenapa pulak mamat ni yg dduk disebelah budak kecik tu?Mana ayah budak tu??
Dipendekkan cerita,Ayah budak tu dgn anak perempuan dia tertinggal di Bentong..Tinggal la ank lelaki dia dalam bus tu sorang2..Kesian pulak tgk budak tu..Nasib baik tak meraung..Kalo budak lain,mau dah bising dlm bus tu..Bus pun delay nk smpai ke K.L..
Bus berhenti kat Bentong sebab nk turunkan sorang penumpang ni,Abg tu ngan anak dia pulak nak ke toilet,katanya sudah diberitahu pada driver..Tup2..kena tinggal..Nasib baiklah penumpang yg turun kat bentong tadi ade kawan dia dalam bus yg sama..Driver bus ingat abg tu ngan anak dia ttingal masa kat merapoh..sbb tu dia tak berhenti..Dia teruskan perjalanan..
Dia call la kawan dia and minta kawan dia jagakan anak abg tu..Dia akan jemput anak dia dkt Hentian Putra..
Nasib baiklah ada mamat yg prihatin..Kalo tak..mau benda lain dibuatnya..Yelah..skrng ni..mcm2 org akn buat tok dapatkan duit...Dah la budak kecik tu comel..
Kejadian 4
Setibanya di K.L,bus terus menghala ke Highway menuju ke Shah Alam..Dalam samar2 senja,pembantu pemandu bus menerima satu panggilan...Dia menerima informasi yg ada penumpang tersalah ambil beg penumpang lain semasa turun di Hentian Putra..Perh..takkan nak berhenti lagi??
Tapi bus tu still teruskan perjalanan..takut jadual bus lari..Dalam meredah jem,kte dok terfikir2..beg sape lah yg salah amik tu..risau gak kalo beg kte..kalo beg orng lain..lg la kesian..memasing nk cepat balik...
Nasib baik orng yg salah amik beg tu terus pulangkan ke kaunter..Setibanya di shah alam..dengan rasa puas dan bersyukur sbb selamat sampai..Yela,takut la juga..kata bus express,mmg 'express' betul orng tu bwk bus..tengah seronok2...Baru nak amik beg...Peh!! beg tak de..Memang malang nasib hari ni...Beg pulak diamik orng..driver tu ckp kalau nk beg tu,esok baru boleh dorng hantar ke Shah Alam..Mlm tu dah tak de bus yg tron shah Alam..Driver tu offer trun ke Hentian Putra..tapi tak mau la..kena balik sendiri..naik train plak tu..aduh..keja snang jadi susah..sbb tu malas nk letak beg kat bawah..Ni 1st time letak kat bawah kecuali naik bus UiTM..
Last2,kte teringat la sorng hmba allah ni..terus kite call and minta tlg..Kebetulan dorng tgh kuar dating...Alhamdulillah...beg selamat diambil..nasib baik tak de brng yg hilang..Thanks DielLan...hehehe..
ni lah al-kisah yg terjadi sepnjang perjalanan kte balik dari besut ke Shah Alam..
.
.
.

6 comments:

warna warni kehidupan said...

oit nyek bkn kuar dating la..time tu nk gi ambk gmbr kt kedai gmbr...nasib baik jmpe klau x sama nasib gan kita beg hilang...huhu..

~W.W.K~

Penjengok-Penjengok Tegar said...

Aikkk bertunang tak cakap pun...
Taking care lah.....
Tahniah Azmie..

perjalanan said...

mane ada dating daa, haha...ooo, gi besut bertunang ye, smpei ati x jemput...ptut le beg berat, ada brg hantaran rupenye, huhuhu...


salam perjalanan...

Beautifool Life said...

haih... Bila pulak saya tunang?

Lennyek said...

ntah..mane de btunang...pg kenduri kawen je..

ajoy87NF said...

hahahahaha... memey maley nasibmu...
Tp sebenarnyer aritu la ari bertuah ko!
hehehe...
ni bleyh bwat buku citer ko neyh....