Wednesday, December 17, 2008

Akhirnya..Selamat Sudah..


Akhirnya tamat juga zaman bujang kawan satu sekolah dan kawan seangkatan dalam sukan menembak...Siti Aida Hassan dan pasangannya Yuzali Yusof..Dah lama juga xdengar khabar kawan kite yg sorang ni..tup2 da bertunang time jumpa dia kat Midvalley waktu reunion student Menembak Sek.Sukan Bukit Jalil tahun lepas..Nampak berseri2 juga la..dah jadi milik orang..Walaupun dah lama tak jumpa,tapi kami still contact each other..




Pada 13 December 2008...kte dan beberapa orang kawan serta adik(Alif) kerumah bakal pengantin di Batu Pahat,Johor..Kami tiba awal sehari sebelum Majlis Kenduri@walimatul urus yang diadakan pada 14 December 2008..Pada malam 13hb,kawan kite selamat sudah menjadi isteri orang..


Kite dan kawan2 yang lain turut membantu pengantin dalam meyediakan kelengkapan hantaran serta pesediaan sebelum akad nikah..



Kenduri Kahwin start dalam pukul 10 pg dimulakan dengan khatam Al-Quran..Dalam jam 2.00ptg,pengantin lelaki datang..Yang meanrik minat kite,sebelum pengantin lelaki nak masuk and jumpa dengan pengantin perempuan..dia mesti melalui beberapa 'Tol'..Pihak pengantin perempuan akan minta bayaran sebelum masuk kawasan pengantin perempuan..memang geli hati juga bila tengok..lebih2 lagi bila makcik2 mengusik pengantin lelaki..Merah padam juga di buatnya...

Acara tepung tawar pun kite join sekali,lagi sekali kite teruja..Adat diaorang lain..baru 1st time tengok..tepung twar dimulakan dengan bunga rampai,lepastu..air kapur,yang menariknya..pakai telur..calit kat bibir dan tapak tangan pengantin(bukan isi telur,tapi cengkerang telur),last sekali..inai..calit kat tapak tangan pengantin..lain dari yang kite buat masa abang kite kahwin dulu..Seronok juga bila dapat belajar adat orang lain..


Kite mendoakan kebahagiaan kawan kite hingga akhir hayat..Semoga dapat baby cepat2..=)